Πικρές ουσίες – φυσικοί λιπολύτες
Η πικρή γεύση στην καθημερινότητά μας έχει σχεδόν εξαφανισθεί, επειδή δεν αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Πρόκειται όμως γιά έναν φυσικό και σημαντικό ρυθμιστή των διατροφικών μας συνηθειών. Οι πικρές ουσίες ρυθμίζουν την όρεξη και προσφέρουν την φυσιολογική αίσθηση κορεσμού. Καθώς εισέρχονται στον οργανισμό δημιουργούν έντονη έκκριση των πεπτικών ουσιών, ο κορεσμός έρχεται νωρίτερα και αυτόματα τρώμε λιγότερο. Έτσι οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν την χώνεψη και τον μεταβολισμό και φροντίζουν να τρώμε, όταν πραγματικά πεινάμε. Η πικρή γεύση απομακρύνει την έντονη πείνα και μειώνει αυτόματα την όρεξη για φαγητό, ιδιαίτερα την έντονη ανάγκη για γλυκό. Ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος, να σταματήσουμε την επιτακτική ανάγκη για υδατάνθρακες και γλυκά : Μετά από φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες (πίτσα, μακαρόνια κτλ), εκτοξεύονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στα ύψη πολύ γρήγορα, για να πέσουν το ίδιο γρήγορα μετά από 1 – 2 ώρες. Η γνωστή πια λιγούρα εμφανίζεται και η έντονη ανάγκη για την ενδιάμεση σοκολάτα δεν μπορεί να καμφθεί, η πλάκα σοκολάτας εξαφανίζεται άμεσα. Περίπου 2 ώρες αργότερα επαναλαμβάνεται το ίδιο. Το γλυκό και οι υδατάνθρακες ζητούν κι άλλο γλυκό και υδατάνθρακες.
Τρόφιμα που περιέχουν πικρές ουσίες στο καθημερινό μας φαγητό εξισορροπούν τον μεταβολισμό και διαμορφώνουν το φυσικό αίσθημα πείνας και όρεξης. Προωθούν ενεργητικά την πεπτική διεργασία του στομάχου, της χολής και του εντέρου και υποστηρίζουν το ήπαρ στην αποτοξίνωση. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζουν η τροφή που παίρνουμε να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και να μην προλαβαίνει να εναποτεθεί με την μορφή λίπους στην κοιλιά, ή στους γοφούς. Εξάλλου τα λαχανικά, οι σαλάτες και τα βότανα που περιέχουν πικρές ουσίες έχουν και λιγότερες θερμίδες από τα γλυκίσματα. Η πολύπλευρη λοιπόν διατροφή, που περιέχει όλα τα γευστικά στοιχεία (καυτερό, γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό), έχει νόημα για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός μας ισορροπημένα.
