Οι πικρές ουσίες στην καθημερινότητα
Η ιδεώδης διατροφή, που θα οδηγήσει και στην απώλεια βάρους περιέχει ελαφρά, υγιεινά γεύματα με αρκετές πικρές ουσίες : ρόκα, λαχανάκια Βρυξελλών, αγκινάρες, αντίδια, ταραξάκο, ραδίκια και πολλά άλλα. Αυτή η διατροφή όμως θα πρέπει να μας συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα βάρους και να το διατηρήσουμε. Μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη, ιδιαίτερα στην δουλειά μας. Εδώ μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια τα εκχυλίσματα / βάμματα. Μπορεί να υποστηρίξει κανείς την αποτοξίνωση με μερικές σταγόνες φυτικής πικρής ουσίας σε μισό ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Η ίδια πρακτική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές φορές και την βασανιστική λιγούρα. Η γεύση των αρωματικών βοτάνων παραμένει ευχάριστα στο στόμα και αποσπά την προσοχή από την λαιμαργία εκείνης της στιγμής. Το ενδιάμεσο φαγητό, ή γλυκό, είναι τις περισσότερες φορές μια συναισθηματική – αντανακλαστική κίνηση που οφείλεται σε άγχος, μονοτονία, απογοήτευση, υπερκόπωση κ.τ.λ. Τότε κάνει δώρο κανείς στον εαυτό του ένα γλυκό, ένα καλό φαγητό, ένα κρασί και συνεχίζει πέρα από το όριο κορεσμού για να νιώσει πλήρης, εκεί που η ψυχική πληρότητα δεν έφτασε. Οι υπερφορτωμένες αισθήσεις απαιτούν μια έντονη γευστική εμπειρία που θα αποσπάσει την προσοχή τους και θα παρηγορήσει. Το φαγητό πρέπει να είναι γευστικό και να μας ευχαριστεί, έχει την αποστολή να θρέψει σωματικά και να υποστηρίξει ψυχικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπερφορτωμένο με θερμίδες. Αρωματικά, πικρά φυτά, βότανα και μπαχαρικά άφθονα στη φύση μπορούν να υποστηρίξουν τον μεταβολισμό και να μας δώσουν νέα ώθηση και ενέργεια σε έναν πιο φυσικό και ανθρώπινο τρόπο ζωής.
Η φύση μας παρέχει σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία πικρά βότανα : αντίδια, ραδίκια, αγγελική, ταραξάκο, αγριμόνιο, αχιλλέα, κενταύριο, μαρρούβιο (σκυλοχορτο, αγριοφλουτουριά), αψιθιά, γεντιανή (gentiana), γαϊδουράγκαθο και πολλά άλλα. Τα βρίσκει κανείς συχνά σε παραδοσιακές συνταγές μαζί με μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κουρκουμά, μάραθο, πιπερόριζα (τζίντζερ) κτλ. Πρόκειται για φυτά και βότανα γνωστά για την ευεργετική δράση τους από το παρελθόν, που παραμερίσθηκαν κατά την διάρκεια της βιομηχανικής εποχής και καθώς οι διαιτητικές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας οδηγούνται σε ακρότητες, αναγνωρίζεται ξανά η αξία τους στα πλαίσια της επιστροφής μας στη φύση και ξαναβρίσκουν χώρο στο τραπέζι μας. Έτσι αντιμετωπίζονταν και παλιότερα η παχυσαρκία, οι δυσανεξίες και τώρα πλέον και το burn out, μάστιγα της εποχής μας.
Ο βελονισμός υποστηρίζει την δίαιτα και την αποτοξίνωση του οργανισμού εξισσοροπώντας ενεργειακά την λειτουργικότητά του, ειδικά των επιμέρους εμπλεκομένων οργάνων, αλλά προσφέρει και ψυχική τόνωση, βοηθώντας έτσι όχι μόνο την διατήρηση της δίαιτας, αλλά και της καλής ποιότητας ζωής.
Πηγές: Patientenzeitschrift Akupunktur 3 / 2014
Übergewicht – das besondere Problem unserer „Mitte“ (Prof. mult. h.c. China Dr. Frank Bahr)
Übergewicht – die Schwäche der Mitte stärken (Ulli Köstler)
